Geplaatst op
Als je een baby krijgt, is het normaal dat je de best mogelijke zorg voor hem of haar wilt. Er zijn een aantal keuzes beschikbaar en wat als “het beste” wordt beschouwd, zal voor iedereen anders zijn. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om al je zorg van een verloskundige in Zaandam te krijgen, vanaf de zwangerschap tot de geboorte van je baby.
Wat is een verloskundige?
Een verloskundige is een arts die gespecialiseerd is in het verlenen van medische zorg voor, tijdens en na de bevalling. Sommige vrouwen voelen zich meer op hun gemak als ze weten dat ze hun eigen verloskundige aan hun zijde hebben tijdens hun zwangerschap, en als er complicaties optreden, zullen ze bij iemand zijn die ze kennen en vertrouwen.
1. Weet wat je wilt
Als je besluit dat je een verloskundige wilt hebben, of je huisarts heeft je aangeraden er een te zien, is het vinden van de juiste verloskundige vergelijkbaar met het vinden van een dienstverlener. Je moet ontdekken of ze je de juiste hulp en zorg kunnen geven die je nodig hebt en op de manier die je wilt.
Enkele eerste factoren waarmee je rekening moet houden, zijn of de verloskundige voor je klaarstaat voor al je prenatale afspraken en voor de bevalling? Ze zitten misschien in een groepregeling en het is belangrijk om te weten hoe vaak ze overdragen en aan wie ze overdragen.
2. Kijk goed rond en vraag advies
In eerste instantie is het belangrijk dat je verschillende verloskundigen onderzoekt, om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt. Je zou ook om aanbevelingen kunnen vragen. Vrienden of familie kunnen je hun persoonlijke aanbevelingen uit hun eigen ervaringen aanbieden en je huisarts kan iemand aanbevelen op basis van je medische geschiedenis. Ook zou je jouw huisarts om aanbevelingen vragen.
3. Zorg ervoor dat je je prettig voelt
De reis door zwangerschap en geboorte kan gevuld zijn met grote vreugde, maar soms ook zorgen. Het is belangrijk dat je er zeker van bent dat iedereen in het verloskundige team de behoeften en zorgen van jou en je gezin begrijpt en rekening houdt met elk aspect daarvan.
Als je eenmaal je verloskundige hebt uitgekozen en je eerste afspraak hebt gemaakt, moet je er zeker van zijn dat je met ze kunt praten. Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in je verloskundige, hun oordeel en advies, en dat je je niet ongemakkelijk bij hen voelt. Je moet je op je gemak voelen om problemen over je lichaam aan de orde te stellen, inclusief praten over je privé-delen, je gemoedstoestand en je voorkeuren en verwachtingen.
4. Spreek je gedachten uit
Als je denkt dat je niet op dezelfde pagina zit of als je het om welke reden dan ook niet eens bent met je verloskundige, probeer dan met ze te praten en uit te leggen hoe je je voelt.
Als je dan nog steeds de behoefte voelt om van specialist te wisselen, doe dat dan zo vroeg mogelijk om ervoor te zorgen dat je nieuwe verloskundige vertrouwd raakt met jou en je zaak. Hoe dichter je bij je uitgerekende datum bent, hoe moeilijker het kan worden om een andere verloskundige te vinden, aangezien veel snel vol zitten.
5. Stel vragen
Maak je geen zorgen over het stellen van vragen en vertel je verloskundige precies wat je wilt. Je gaat een partnerschap aan en jij bent degene die de baby krijgt. Je moet vragen of je verloskundige altijd bereikbaar is en hoe je contact met hen opneemt.